четвъртък, 24 юли 2014 г.

Шоколадов фондан



ПРОДУКТИ:


10мл вода

10г захар
30г глюкоза
100г черен шоколад с поне 70% съдържание на какао


Сваряваме водата със захарта до завиране, махаме от котлона и прибавяме глюкозата. Разбъркваме, докато глюкозата се разтвори напълно. Оставяме да се охлажда.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваляме от огъня и прибавяме сместа с глюкозата. 

Започваме да бъркаме сместа с дървена лъжичка и тя постепено почва да се оформя на топка и да става като пластелин. Увиваме с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. 
Хубаво е да се направи от предната вечер и през нощта да престои.
След това омесваме добре с ръце. 

Ако искаме да покриваме торти - ще отидат около 3 шоколада и съответно другите пропорции също ще се увеличат три пъти.

За розичките - разточваме на тънък блат - най-добре става върху хартия за печене. Изрязваме 4-5 кръгчета, които поставяме с леко защипване едно върху друго. След това започваме да навиваме на рулце. Горните краища ги придърпваме леко навън, за да оформим листенцата, а долната част леко я подрязваме в зависимост от това, колко искаме да бъдат високи розичките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар