понеделник, 22 декември 2014 г.

Хрупкави банички с мека вътрешност


През последните няколко месеца изпробвах няколко варианта на банички - на хапки, на охлювчета, цяла баница в тавичка, но специално в тези ми хареса хрупкавата коричка и меката вътрешност. Идеята за навиването бях видяла в Бон Апети и съм много доволна, че опитах, защото наистина станаха чудесни.
Отдавна моят любим ме беше помолил да му направя баница с праз, да си призная досега точно такъв пълнеж не бях ползвала, но наистина станаха вкусни, особено с този метод на навиване. В рецептата вместо праз, може да сложите спанак или пък да не слагате зелении и тогава си става класическа баничка.


ПРОДУКТИ:

 400 гр кори за баница
4 яйца 
400 гр сирене
3 пълни супени лъжици кисело мляко
1/2 чаена лъжица сода
1/2 чаена лъжица оцет
3 стръка праз
чубрица
сол
100мл олио за намазване на корите




Празът се разцепва на четвъртинки, посолява се с лъжичка сол и с по две лъжици мазнина и вода се задушава в малка тенджерка. 
Като дръпнем от огъня овкусяваме с малко чубрица.
Докато изстива празът, объркваме 3 от яйцата плюс белтъка от четвъртото яйце, натрошеното сирене, киселото мляко със содата и оцета. 
Събираме двете смеси и така изглежда готовата ни плънка.




Беше ми малко неудобно с една чиста ръка да снимам, но се надявам да добиете представа как става навиването.

Взимаме една кора, намазваме с олио, покриваме с втора кора, която също мажем.
По дължина на кората нарязваме на три ленти.










Слагаме по 2 супени лъжички от сместа в единия край на лентичката.














Взимаме внимателно крайчето откъм плънката и покриваме, като се оформя триъгълник.










На горната снимка се вижда триъгълничето ни, което сочи наляво, хващаме го и го обръщаме надясно. След това го въртим нагоре и оттам се повтаря като от първата снимка.







Дано сте добили представа как става, в действителност въобще не е сложно. Важно е леко да стягате триъгълника като го въртите, за да не изскочи плънката при печенето.

Като стигнете края на лентичката, с ножче отрязвате излишъка.







Нареждате върху хартия за печене.

Жълтъка, който отделихме, разбиваме с 1 супена лъжица вода/мляко и намазваме баничките.

Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса на средната решетка за 20 минути.



При тази плънка се получават 22 банички.

Бон апети.