петък, 10 октомври 2014 г.

Есенна наслада - торта с кестени и шоколад



 ПРОДУКТИ 

За крема: 
350грама кестени (това са 35кестена) 
150 мл вряла вода 
60гр какао (използвах рожков)
40гр масло (използвах кокосово)
300 мл подсладена сметана 
1 черен шоколад 

За блата:
Ако искате използвайте готов или Ваша изпитана рецепта за блат.
Аз лично ползвах тази рецепта, като намалих продуктите наполовина и естествено не ползвах малинки.

За украсата:
15 лешника
50 грама черен шоколад
3 листа от дърво
3 супени лъжици захар





Кестените се цепват на кръст откъм връхчето и се поставят в тенджерка с вода, за да се сварят.
След 20 минути варене, се махат от огъня и още горещи се обелват.
С врялата вода, маслото и какаото (рожкова) се пасират на гъста пастичка. 



Шоколадът се начупва на парченца, залива се със сметаната и се слага на огъня до разтопяване на шоколада.
Двете смеси се се объркват заедно и се поставят в хладилника.







През това време си направете блата.







Когато е готов, докато чакаме да изстине, вадим крема и с миксер хубаво го разбиваме до пухкавост.

Отделяме малко от крема за декорация, останалият се намазва върху блата. 
Отново слагаме в хладилника да стегне и се заемаме с украсата. 







Шоколадът се разтопява. Лешниците се набоцкват с клечка за зъби и се топват в шоколадчето. 









Веднага се нареждат върху решетка. Като направим всичките лешници, слагаме и тях в хладилника да стегнат хубаво. 




Така изглеждат вече охладени и с махнати клечки.





Измих много хубаво  листа. С чаена лъжичка се намазват от вътрешната страна - откъм жилките. Поставят се върху хартия за печене и с клечка за зъби се разнася шоколада навсякъде, където се вижда още от листото. И тях поставяме в хладилника. 










Когато хубаво са се втвърдили, се отлепват внимателно. Може да си помагате отново с клечка за зъби. Това листо ми стана много красиво и не мога да му се нарадвам.






Тъй като ми остана малко от разтопения шоколад - изсипах го върху тортичката.







В напълно суха тенджерка слагаме 2-3 лъжици захар и разтопяваме до карамел. Омазняваме късче хартия за печене с масло и с лъжичка изливаме на неопределени фигурки.

Тук има и други идеи за декорация с карамел.







 Декорираме тортичката и сме готови :)









Бон апети :)