четвъртък, 24 юли 2014 г.

Солена торта със спанак и сирена





Черпя ви с едно изкушаващо парче от моята солена торта с пухкав спанаков блат и нежен крем със сиренца, варени яйчица и кисело мляко :)


ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:

200гр 
1 пълна супена лъжичка кис. мляко
40гр брашно /2 супени лъжици/
щипка сол и чер пипер
5 яйца 


Спанакът се наситнява и в сух тиган се задушава за 1-2мин, 
После се отцежда хубаво, добавят се киселото мляко, брашното, солта, пипера и 5-те жълтъци.
С миксера хубаво се разбива. 
Белтъците отделно се разбиват на твърд сняг отново с щипка сол. 
Внимателно спаначената смес се излива при белтъците и с шпатула се обърква отдолу-нагоре. 
Излива се върху хартия за печене и на 170 градуса се пече 10-12минути.

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА

250гр крема сирене
100гр краве сирене
200гр кисело мляко
2 скилидки чесън накълцани
3 сварени нарендосани яйчица
копър
1 желатин

Желатинът се оставя да набъбне в малко водичка и след това се слага за 10 секунди в микровълновата, да може да се разтопи.
Всички съставки за крема се объркват и се добавя желатина.
Ако имате форма за торта с разкопчаващ се ринг - поставете си блата отдолу, сложете крема върху него и украсете с копър, маслинки или каквото ви допада на вкус.
Оставя се да стегне в хладилника.


Много ми се иска да споделя, че се влюбих в рецепти, в които брашното присъства символично. Освен това за този блат няма сода, няма бакпулвер, няма мазнина, а става изключително пухкав и въздушен и доста дебеличък. Както се казва - вкусно и здравословно :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар