понеделник, 28 юли 2014 г.

Пикантно зеле с леща на фурна

Тази рецепта съвсем случайно я видях в сайта на  Бон Апети. Моят съпруг не обича леща и много се зачудих дали въобще да правя това ядене, тъй като имаше голям риск само аз и детето да си го похапнем. Първоначално комбинацията на продуктите ми се стори доста странна, но бях твърдо решена да опитам. И накрая всичко стана перфектно, дори мъжът ми яде и не повярва, че вътре има леща. Ще ви представя моя вариант на рецептата с леко индийски привкус, но спокойно може да пропуснете пикантните подправки, освен дафиновите листа и пак става вкусно ястие. 


ПРОДУКТИ:

450 гр зеле
200 гр леща
1 голям морков
1 глава лук
1 консерва от 800гр домати
200мл сметана за готвене
2 скилидки чесън
2 дафинови листа 
1/2 ч.л. къри
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чер пипер
1/2 ч.ч. галета
200 гр. кашкавал



Зелето се нарязва на тънки ивички. Слага се в тенджерка с подсолена вода и при кипване се вари около 15 мин. Целта не е да се сготви, а леко да омекне.

Когато е готово се отцежда хубаво и се разстила в по-дълбока тавичка.
Ползвала съм и от огромните гювечета - там става още по-вкусно ястието.



Лещата отделно се сварява с дафиновите листа до готовност.


През това време си нарязваме на ситно лука и чесъна, морковът се нарендосва. 
В тенджерка се запържват за кратко, след което добавяме консервата домати и отцедената сварена леща. Слагаме и всички подправки, включително сол и лъжичка захар - да убие киселостта на доматите. Варим около 15 мин. до сгъстяване на соса. Накрая добавяме и сметаната и щом заври отново, махаме тенджерката от котлона.




Разстиламе сместа върху зелето.









Нарендосваме кашкавала и го объркваме с галетата. Поръсваме обилно отгоре, за да направим нещо като капаче, под което яденето да си се готви.





Тавичката се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около 40 мин.





Идеята да сложа пикантните подправки беше, за да зарадвам майка ми. Тя обича всякакви подправки, освен това е вегетарианка и това ядене реших, че е точно за нея. 
И тъй като й погостувахме малко, запретнах ръкави и го направих. Всички много го харесаха, особено баба ми, която каза, че всичко е добре съчетано, балансирано и няма никакви доминиращи вкусове.
Какво по-хубаво от това да зарадваш близките си хора с нещо ново и нетрадиционно :)