сряда, 27 август 2014 г.

Любимият ми крем за торта



ПРОДУКТИ:
6 жълтъка
150мл мляко
500мл готварска сметана
1/2 ч.ч. кафява захар или повече, ако обичате по-сладко
ванилия
1 черен шоколад 
1/2 пак желатин

Поставете желатина в кафена чашка със студена вода и разбъркайте лекичко. Оставете го да си набъбва.
Жълтъците, млякото и захарта се разбиват хубаво с миксер. Добавя се ванилията и половината от сметаната и в тенджерка с незалепващо покритие се поставя на котлона. Включете го на половината от максималната му мощност - на 3 или 4. Бъркайте през цялото време. Обикновено отнема около десетина минути до сгъстяване на крема. Когато стане готов, отстранете го от котлона. Веднага добавете желатина, за да може от топлината на крема да се разтвори хубаво. Само не го слагайте, докато тенджерката е още на котлона, тъй като желиращите му свойства се губят.
Ако по време на бъркането са се появили бучици, не се притеснявайте. Вземете си една цедка или сито и минете крема през него. Още докато е горещ, добавете начупения предварително шоколад и разбъркайте до пълното му усвояване. 
Оставете крема да изстине.
През това време сложете останалата половина от сметаната в хладилника възможно на най-студения рафт да се охлажда. Аз дори 10 минути преди да я ползвам, я слагам и във фризера - колкото по-студена е, толкова по-хубаво после ще се разбие на пухкав крем. 
Когато кремчето се охлади, изсипете студената сметана вътре и разбъркайте с миксер до хубаво сгъстяване на крема.


Идеи за тортичка с този крем - слагате си блат /направен от вас или купен/ в закопчаваща се тортена форма. Отгоре нареждате еклерчета, аз тях си ги купувам, защото не ми остава време да правя и тях. И най-отгоре изсипвате кремчето, като си оставяте 2-3 лъжици за последващо заглаждане на тортата. Оставяте за няколко часа формата да стегне в хладилника. Откопчавате и с останалия крем си приглаждате тортичката от всички страни. 

Това са тортички, направени с еклерчета и този вкусен крем.

Ако искате да я покриете с фондан, сложете за час тортата във фризера и след това си я украсете с фондан - аз ползвам шоколадов по тази рецепта.






Украса от карамел


 След дълго четене на рецепти и клипчета за правене на украса от карамел най-сетне се престраших да пробвам. Да ви кажа честно, въобще не ми беше лесно, особено като си бях наумила да изпробвам една рецепта, която гласеше вода със захар в съотношение 1:4 се карамелизира с няколко капки лимонов сок.... С три вида захар пробвах и нищо не ставаше - захарта се кристализираше и до карамел така и не се стигаше. Затова горещо ви препоръчвам да не се опитвате да правите карамелени украси с тази рецепта. 
Измих си хубаво тенджерката и реших да пробвам пак - този път за последно. Изсуших я хубаво да няма нито една капка вода и сложих захар, включих котлона и зачаках. Захарта се разтопи и се получи хубав карамел. Докато чаках, съвсем леко поклащах тенджерката и не съм бъркала с нищо вътре, защото бях чела, че и това може да повреди карамела. 
След като първата стъпка беше готова, се захванах да си играя с карамелчето.
Ще ви кача едно клипче, което бях гледала. Само искам да ви обърна внимание за нещо - ако искате да направите такава купичка, може да ползвате от купичките за крем-карамел или пък черпак за супа, но задължително хубаво се омаслява с масло. С олио пробвах и не става. Затова си намазвате обилно с масло, шарите от вътрешната или от външната страна на купичката или черпака и после с леко побутване карамелената купичка си пада сама.
Ако искате да правите фигурки - вземете си хартия за печене, обилно и нея намазвате с масло и процедирате по същия начин.
Това е - надявам се клипчето да допълни моите обяснения :)







След като направих купичката я запълних с розички от шоколад.