четвъртък, 24 юли 2014 г.

Кашкавалени соленки






ПРОДУКТИ:

100гр масло на кубчета
125гр брашно
125гр нарендосан кашкавал
щипка сол
1 яйце


В купа се слага маслото, предварително оставено на стайна температура поне 20 мин да се отпусне.
Добавят се брашното, кашкавала, солта и 1 яйце, като се отделя съвсем малко от жълтъка за намазване отгоре.
 Объркваме всичко в купата първо с виличка, после с ръка, докато се омесят хубаво съставките.
Става изключително меко тесто, но не добавяме нищо повече.
Най-добре е цялата смес да се превхърли в пош и да се шприцоват тънки лентички - върху хартия за печене без мазнина. 
Отгоре се намазват с останалата част от жълтъка, разбъркан с 1 лъжичка мляко или вода.
Пекат се на 180°С до зачервяване. При мен се пекоха 20мин.

Това количество е достатъчно да се направят соленки, запълващи голямата тавичка към фурната - вероятно и вие имате такава.


И отново да дам едно жокерче - пробвах да направя соленките с пълнозърнестно и с типово брашно. Стават си много хубави и с различен тип брашно. Но най-вкусни бяха с типовото. 
Експериментирайте и вие - убедена съм, че ще се влюбите в тези соленки :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар