сряда, 3 декември 2014 г.

Торта с маскарпоне и шоколад


 Юбилейната ми торта



Продукти за блата:

150 грама масло на стайна температура
150 грама кафява захар
3 яйца
125 грама брашно
20 грама какао
1 бакпулвер

Не мога да не споделя, че това е уникален блат. Винаги става за разлика от пандишпана, на който всеки път му треперя и все нещо не е както трябва. Ще се убедите сами и съм сигурна, че и вие ще се влюбите в него - лесен и винаги сполучлив.

Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. 
Едно по едно се добавят яйцата.
Брашното, какаото и бакпулвера се объркват и пресяват и се добавят към яйчената смес.
Получава се много гъсто кексово тесто.
Тавичката, в която ще се пече, най-добре е да се покрие с хартия за печене и леко да се намасли.
Печем в предварително загрята фурна на 1800 до суха клечка.
На мен ми е по-лесно да си опека 2 отделни блата. Отнема по 12 минути на блат.
Другият вариант е да се опече цял и да се раздели, но пък така си остава притеснението дали ще се разрони, дали ще се справим добре и като цяло не го предпочитам.

Продукти за крема:

500 грама маскарпоне
400 грама заквасена сметана
50 грама пудра кафява захар
50 грама бял шоколад – ако нямате, сложете още 50 грама пудра захар
1 желатин
50 грама черен шоколад

Желатинът се накисва в кафена чашка студена вода.
Маскарпонето, сметаната и захарта се разбиват с миксер за 1-2 минутки.
Ако слагате бял шоколад, разтопете го на водна баня и добавете към него водата с желатина, за да се разтопи и той. Не трябва да завира!
Ако не слагате бял шоколад, сложете чашата с желатина в микровълновата, пребройте до 5 и изключете. Целта е да го разтопим, но пак не трябва да завира, защото си губи желиращите свойства.
И двата варианта съм правила – със и без бял шоколад и все си става хубав крем.
Добавя се желатина към сместа и отново разбъркваме с миксера за 1-2 минути, хубаво да се хомогенизира всичко вътре.
Черният шоколад нарендосваме на ситно и добавяме към крема. Разбъркваме с шпатулка.
Слагаме за половин час крема във фризера да стегне.
Използвах тортена форма с ринг. Сложих блат, отгоре крем, втория блат и остатъка от крема.
Отново замразих за половин час, махнах ринга и украсих тортата.
След това си я съхраняваме в хладилника.




За украсата - разтопява се малко черен шоколад, пресипва се в хартиен пош или найлоново пликче, но да е по-дебело, връхчето се отрязва с ножичка и се рисува върху тортата. 
Розичките си направих с шоколадов фондан по тази рецепта.