ПРОДУКТИ
За крема:
350грама кестени (това са 35кестена)
150 мл вряла вода
60гр какао (използвах рожков)
40гр масло (използвах кокосово)
300 мл подсладена сметана
1 черен шоколад
За блата:
Ако искате използвайте готов или Ваша изпитана рецепта за блат.
Аз лично ползвах тази рецепта, като намалих продуктите наполовина и естествено не ползвах малинки.
За украсата:
15 лешника
50 грама черен шоколад
3 листа от дърво
3 супени лъжици захар
Кестените се цепват на кръст откъм връхчето и се поставят в тенджерка с вода, за да се сварят.
След 20 минути варене, се махат от огъня и още горещи се обелват.
С врялата вода, маслото и какаото (рожкова) се пасират на гъста пастичка.
Шоколадът се начупва на парченца, залива се със сметаната и се слага на огъня до разтопяване на шоколада.
Двете смеси се се объркват заедно и се поставят в хладилника.
През това време си направете блата.
Когато е готов, докато чакаме да изстине, вадим крема и с миксер хубаво го разбиваме до пухкавост.
Отделяме малко от крема за декорация, останалият се намазва върху блата.
Отново слагаме в хладилника да стегне и се заемаме с украсата.
Шоколадът се разтопява. Лешниците се набоцкват с клечка за зъби и се топват в шоколадчето.
Веднага се нареждат върху решетка. Като направим всичките лешници, слагаме и тях в хладилника да стегнат хубаво.
Така изглеждат вече охладени и с махнати клечки.
Измих много хубаво листа. С чаена лъжичка се намазват от вътрешната страна - откъм жилките. Поставят се върху хартия за печене и с клечка за зъби се разнася шоколада навсякъде, където се вижда още от листото. И тях поставяме в хладилника.
Когато хубаво са се втвърдили, се отлепват внимателно. Може да си помагате отново с клечка за зъби. Това листо ми стана много красиво и не мога да му се нарадвам.
Тъй като ми остана малко от разтопения шоколад - изсипах го върху тортичката.
В напълно суха тенджерка слагаме 2-3 лъжици захар и разтопяваме до карамел. Омазняваме късче хартия за печене с масло и с лъжичка изливаме на неопределени фигурки.
Тук има и други идеи за декорация с карамел.
Декорираме тортичката и сме готови :)
Бон апети :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар