сряда, 27 август 2014 г.

Украса от карамел


 След дълго четене на рецепти и клипчета за правене на украса от карамел най-сетне се престраших да пробвам. Да ви кажа честно, въобще не ми беше лесно, особено като си бях наумила да изпробвам една рецепта, която гласеше вода със захар в съотношение 1:4 се карамелизира с няколко капки лимонов сок.... С три вида захар пробвах и нищо не ставаше - захарта се кристализираше и до карамел така и не се стигаше. Затова горещо ви препоръчвам да не се опитвате да правите карамелени украси с тази рецепта. 
Измих си хубаво тенджерката и реших да пробвам пак - този път за последно. Изсуших я хубаво да няма нито една капка вода и сложих захар, включих котлона и зачаках. Захарта се разтопи и се получи хубав карамел. Докато чаках, съвсем леко поклащах тенджерката и не съм бъркала с нищо вътре, защото бях чела, че и това може да повреди карамела. 
След като първата стъпка беше готова, се захванах да си играя с карамелчето.
Ще ви кача едно клипче, което бях гледала. Само искам да ви обърна внимание за нещо - ако искате да направите такава купичка, може да ползвате от купичките за крем-карамел или пък черпак за супа, но задължително хубаво се омаслява с масло. С олио пробвах и не става. Затова си намазвате обилно с масло, шарите от вътрешната или от външната страна на купичката или черпака и после с леко побутване карамелената купичка си пада сама.
Ако искате да правите фигурки - вземете си хартия за печене, обилно и нея намазвате с масло и процедирате по същия начин.
Това е - надявам се клипчето да допълни моите обяснения :)







След като направих купичката я запълних с розички от шоколад.


Няма коментари:

Публикуване на коментар