Майка ми правеше тази тортичка,
която обожавах - бях си я нарекла "торта хапки".
Но някак си така се случваше, че я правеше веднъж годишно и аз като
малко детенце
копнеех, кога пак ще ме изненада с нея...
Вълнението беше
голямо не съм я
хапвала близо 15 години, но често съм се сещала
за нея и всеки път пак
усещах трепетни вълнения.
Запазила съм си един стар тефтер с рецептата,
която грижливо съм си преписала
с детския почерк. Малко неясно написана,
но все пак съхранена.
Наистина съм доволна - сякаш се върнах в детството си...
ПРОДУКТИ:
За крема:
2 жълтъка /изпробвала съм и с цели яйца и няма никакъв проблем/
1 чаена чаша захар /използвах кафява, заради това кремчето е с такъв цвят/
1 литър мляко
пакетче
желатин
ванилия
5 супени лъжици с връх брашно
125 гр масло /не ползвайте смес или маргарин - няма да стегне хубаво тортичката/
За пандишпановия блат:
4 яйца
120 грама захар /4 супени лъжици захар/
100 грама брашно /4 супени лъжици брашно/
Ако искате може да направите блат от 6 яйца и по 6 супени лъжици брашно и захар, да опечете в разлятата тавичка от фурната и да отрежете кръгче, което да сложите отгоре на купата. Когато обърнете тортичката, ще бъде нещо като подложка. Остатъците от блата се режат на кубчета за хапките.
Ако искате може да направите блат от 6 яйца и по 6 супени лъжици брашно и захар, да опечете в разлятата тавичка от фурната и да отрежете кръгче, което да сложите отгоре на купата. Когато обърнете тортичката, ще бъде нещо като подложка. Остатъците от блата се режат на кубчета за хапките.
За какаовия сос:
300мл вода
3 супени лъжици захар
3 супени лъжици какао
- Първо си разтваряте желатина в кафена чашка студена вода.
- С миксер разбивате жълтъците, захарта, малко от млякото, брашното и ванилията.
- Останалото мляко слагате да заври и после продължавайки да разбивате с миксера, го добавяте лекичко към яйчената смес.
- Връщате на котлона и на бавен огън бъркате, докато се сгъсти крема.
- След като го махнете от огъня, добавяте желатина и хубаво разбърквате, за да се разтвори от топлината. Никога не кипвайте желатина, защото си губи желиращите свойства.
- Ако случайно имате бучици, сега е моментът да се мине кремчето през цедка. После го оставяме да изстине.
- През това време си правиме пандишпанения блат.
- Когато стане готов, го изваждаме и оставяме на решетка да се охлади, след което го нарязваме на хапки.
- Кремчето трябва вече да се е охладило и с миксер почваме да го разбиваме, като му добавяме нарязаното на парченца масло.
- В тенджерка кипваме водата, захарта и какаото.
- Опаковаме със стреч фолио вътрешната страна на купа.
- Изсипваме малко от крема. Хапките от блата ги поставяме в какаовата смес за около 10-15секунди /ако искате ги поставете в цедка леко да се отцедат/ и се подреждат върху крема.
- Така редиме пласт кремче, пласт от хапки. Завършваме с кремче.
- Поставяме купата в хладилник и чакаме да престои 24часа, след което обръщаме.
Ако
искате да съкратите времето, може да сложите купата за 3 часа във
фризер.
Майка после слагаше купата за 2-3 секунди във вряла вода, но
веднъж й се разпльока тортичката и я хапвахме с лъжичка пак си е вкусничка, уверявам ви.
Тортичката може да се направи и в кексова форма, отново опакована с фолио или в силиконова, леко омаслена без да се слага фолио.
Това е - маслено кремче и напоени какаови парченца - направо божествено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар