понеделник, 6 октомври 2014 г.

Торта хапки - тортичката от моето детство






Майка ми правеше тази тортичка, която обожавах - бях си я нарекла "торта хапки". 
Но някак си така се случваше, че я правеше веднъж годишно и аз като малко детенце 
копнеех, кога пак ще ме изненада с нея... 
Вълнението беше голямо не съм я хапвала близо 15 години, но често съм се сещала 
за нея и всеки път пак усещах трепетни вълнения. 
Запазила съм си един стар тефтер с рецептата, която грижливо съм си преписала 
с детския почерк. Малко неясно написана, но все пак съхранена. 
Наистина съм доволна - сякаш се върнах в детството си...

ПРОДУКТИ:

За крема:
2 жълтъка /изпробвала съм и с цели яйца и няма никакъв проблем/
1 чаена чаша захар /използвах кафява, заради това кремчето е с такъв цвят/
1 литър мляко
пакетче желатин
ванилия
5 супени лъжици с връх брашно
125 гр масло /не ползвайте смес или маргарин - няма да стегне хубаво тортичката/

За пандишпановия блат:

4 яйца
120 грама захар /4 супени лъжици захар/
100 грама брашно /4 супени лъжици брашно/

Ако искате може да направите блат от 6 яйца и по 6 супени лъжици брашно и захар, да опечете в разлятата тавичка от фурната и да отрежете кръгче, което да сложите отгоре на купата. Когато обърнете тортичката, ще бъде нещо като подложка. Остатъците от блата се режат на кубчета за хапките.

За какаовия сос:

300мл вода 
3 супени лъжици захар
3 супени лъжици какао 
  • Първо си разтваряте желатина в кафена чашка студена вода.
  • С миксер разбивате жълтъците, захарта, малко от млякото, брашното и ванилията.
  • Останалото мляко слагате да заври и после продължавайки да разбивате с миксера, го добавяте лекичко към яйчената смес.
  • Връщате на котлона и на бавен огън бъркате, докато се сгъсти крема.
  • След като го махнете от огъня, добавяте желатина и хубаво разбърквате, за да се разтвори от топлината. Никога не кипвайте желатина, защото си губи желиращите свойства. 
  • Ако случайно имате бучици, сега е моментът да се мине кремчето през цедка. После го оставяме да изстине.
  • През това време си правиме пандишпанения блат. 
  • Когато стане готов, го изваждаме и оставяме на решетка да се охлади, след което го нарязваме на хапки.
  • Кремчето трябва вече да се е охладило и с миксер почваме да го разбиваме, като му добавяме нарязаното на парченца масло. 
  • В тенджерка кипваме водата, захарта и какаото. 
  • Опаковаме със стреч фолио вътрешната страна на купа. 
  • Изсипваме малко от крема. Хапките от блата ги поставяме в какаовата смес за около 10-15секунди /ако искате ги поставете в цедка леко да се отцедат/ и се подреждат върху крема. 
  • Така редиме пласт кремче, пласт от хапки. Завършваме с кремче. 
  • Поставяме купата в хладилник и чакаме да престои 24часа, след което обръщаме.
Ако искате да съкратите времето, може да сложите купата за 3 часа във фризер.
Майка после слагаше купата за 2-3 секунди във вряла вода, но веднъж й се разпльока тортичката и я хапвахме с лъжичка пак си е вкусничка, уверявам ви. 

Тортичката може да се направи и в кексова форма, отново опакована с фолио или в силиконова, леко омаслена без да се слага фолио.

Това е - маслено кремче и напоени какаови парченца - направо божествено.






Няма коментари:

Публикуване на коментар