Истинско предизвикателство е да си направиш истински катък -
трябва ти хубаво овче мляко, овче сирене и мая за сирене.
Все едно правиш кисело мляко - подсиреняваш, оставяш на стайна температура
минимум 12 часа, отцеждаш в тензух и си готов.
Звучи лесно и приложимо, но само за хора, които могат да си набавят домашни продукти.
За съжаление аз не съм от тях. Друг проблем е времето, което все не ни достига.
Бързаме ли, бързаме, искаме нещо вкусно и здравословно, но...
ако може да се приготвя за 10 минути, защо не и по-малко...
Тази рецепта отнема точно толкова време.
Много е вкусна и е станала любима на моето семейство.
ПРОДУКТИ:
500гр цедено кисело мляко
200гр сирене
50мл зехтин/шарлан/олио - каквато мазнина предпочитате
2-3 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
5 печени и обелени червени чушки (аз си ги купувам и отцеждам от маринатата)
сол не слагам - сиренето си има достатъчно
В дълбока купа натрошаваме сиренето, наливаме мазнината, добавяме накълцания чесън и нарязания магданоз. Може да сложите и 1-2 лъжици от цеденото мляко.
Хубаво пасираме всички тези съставки.
Добавяме останалото цедено мляко.
За да стане сместа по-пухкава, разбиваме с миксер за 2-3 минути.
След това добавяме чушките, предварително нарязани първо на тънки лентички, после на малки кубчета. Миксираме за още 1 минутка, колкото да се омесят всички продукти.
И сме готови...
Наистина е много вкусно и няма нищо общо с катъка, който се продава масово по магазините.
Да ви е сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар